Hírek

A „NYITNIKÉK” Magyar Antistigma Kezdeményezés sajtóközleménye

A NYITNIKÉK - Magyar Antistigma Kezdeményezés szakemberekből, civil szervezetekből és magánszemélyekből álló csoportja a tagok javaslatai alapján évente ad ki Antistigma-díjat. Az elismerést a médiában tevékenykedő alkotók nyerhetik el, akik korrekten és meggyőző erővel lépnek fel a mentális problémával küzdők kirekesztése, diszkriminációja ellen. Az utóbbi években örvendetesen megszaporodtak a díjra érdemes alkotások, ezért idén is több díjat ítéltünk oda, sőt, egy Életmű díjról is döntöttünk.

ANTISTIGMA-díjakat kapnak:
Mizsur András (Hvg.hu), a „Függőségem az én szupererőm” c. cikkéért;
Oravetz Dániel és Kulcsár Teodóra a Mentőöv - Önsegítő kézikönyv lelki problémákkal küzdőknek, családtagjaiknak és segítőiknek c. könyvükért;
valamint Kneszl Beáta Carmen: Én, a megbélyegzett - Borderline testközelből c. regényéért.

ANTISTIGMA Életműdíjjal tüntetjük ki:
Mérey Zsoltot a pszichotikus problémákkal élők gyógyításában forradalmi változást jelentő, önsegítő-alapú Hanghalló módszer magyarországi bevezetéséért és a Hanghalló Mozgalom megalapításáért. Ez a felfogás szakít azzal a közkeletű tévhittel, hogy a pszichózis értelmetlen. A mások által nem hallott hangokat észlelő emberek élményei kapcsolatban állnak fel nem ismert traumáikkal és konfliktusaikkal. A hangok szimbolikus üzeneteinek megértése felépült sorstársak tapasztalataira épül. Mára több száz érintett kapott lehetőséget a Hanghalló csoportokban való részvételre és a felépülésük kézbe vételére Magyarországon is.
Mizsur András Dr. Petke Zsolt addiktológus-pszichiáterrel készített riportot, amelyben a riportalany saját mentális sérülékenységéről és problémáiról beszél, feltárva, hogy az ezekkel való megküzdés hogyan segíti a szakmai munkájának hatékonyságát is. A NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés aktivistái köszönetüket fejezik ki az interjúalanynak is bátor és okos kiállásáért, amely hozzájárul a pszichiátriai segítő munka megújulásához is.
Oravetz Dániel és Kulcsár Teodóra könyvükben a pszichózissal való megküzdés és a felépülés személyes útjáról számolnak be, reményt és útmutatót is adva az érdekelteknek.
Kneszl Beáta Carmen bátran és nagy empátiával nyitott egy ismeretlen terepen. Ma ezt a szót mindenki ismeri hogy "borderline", de nagyon kevesen tudják mit is jelent ez, milyen vele "együtt" élni. A szakemberek, és laikusok számára is érthető, izgalmas munka saját élményekre alapozott és nagy média-visszhangot keltett.
A díjak Halász Erzsébet festőművész alkotásai.

Az Antistigma Kezdeményezés munkatársai és aktivistái folyamatosan figyelemmel kísérik a médiában megjelenő mentális problémákról szóló híradásokat. A Kezdeményezéshez kapcsolódó szakemberek és civilek elengedhetetlennek tartják a mentális problémával élő emberek stigmatizációja és társadalmi kirekesztése elleni közös fellépést egy olyan országban, ahol a mentális zavarok és az öngyilkosság gyakorisága kiemelkedően magas. A díj átadásával célunk a pozitív példák kiemelése, és az alkotók ösztönzése arra, hogy figyelemmel legyenek a fenti szempontokra. Jövőre szakemberek és más aktivisták díjazását is megfontoljuk, hiszen Dr. Petke Zsolthoz hasonlóan mások is tesznek a stigma ellen. Idén tanítványai javasolták még Dr. Bánfalvi Attilát, a Debreceni Egyetem tanárát is Antistigma díjra, kiemelkedő, új szemléletet adó oktatási teljesítményéért” – mondta Dr. Harangozó Judit pszichiáter, a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés vezetője.

A NYITNIKÉK - Magyar Antistigma Kezdeményezés ezúton szeretné megköszönni a díjazottak segítségét a megbélyegzés és kirekesztés elleni küzdelemben.

Forrás:„NYITNIKÉK” Magyar Antistigma Kezdeményezés, sajtóközlemény, 2017. április 10.