Kampány

Budapest az ország szíve. Egy város, amely tele van lehetőségekkel, arcok, sorsok, életek forgatagával. Te élvezed a város sokszínűsége által nyújtott lehetőségeket? Vagy hátrányt szenvedsz valamiben?
Az, hogy különbözősége mellett is egyenlően érvényesüljön, egyenlő lehessen minden ember, a XXI. századi Európában már általános elvárás. A valóságban azonban az emberi jogokért folytatott küzdelmek eredményei ellenére ma is megtörténhet, hogy valakit kiközösítenek, testileg vagy lelkileg bántalmaznak származása vagy valamilyen csoporthoz való tartozása miatt. A különféle emberek különböző esélyekkel indulnak, és sokaknak keményen meg kell küzdeniük az olyan legalapvetőbb lehetőségért, hogy megfelelő oktatást egészségügyi ellátást kapjanak vagy épp munkához jussanak. Talán éppen neked is.

Mindenkit felveszünk!

Mindenki kerülhet kisebbségbe, vagy hátrányba másokkal szemben.
Számos helyen, eszközzel nem boldogulunk, ha balkezesek vagyunk vagy babakocsit tolunk. Elég szőkének, szemüvegesnek vagy túlsúlyosnak lennünk, hogy előítéletek érjenek. Ha egy mohamedán országban turistáskodunk, keresztényként vagy zsidóként máris egy (vallási) kisebbség tagjaivá válunk.

Ne ítélj első látásra

Bizonyos csoportok tagjai azonban nemcsak alkalmi, apróbb hátrányaik vannak hanem életük során folyamatosan meg kell küzdeniük az előítéletekkel, a hátrányos megkülönböztetéssel. Ha az ember nőnek vagy romának születik, sokszorosan kell teljesítenie ahhoz, hogy ugyanannyi elismerést kapjon, ugyanazt elérje, mint egy férfi, vagy egy nem roma származású ember. Ha valaki hajléktalanná válik, vagy bevándorlóként érkezik az országba, nehezen tud új életet kezdeni, hiszen elesik sok lehetőségtől, ami az átlagnak adott. Sokan egyszerűen a koruk vagy az egészségi állapotuk (fogyatékosságuk) miatt nem tudnak igénybe venni egy-egy fővárosi szolgáltatást.

Egy szem figyelmesség

Sokan sokféleképpen gondolkodnak az emberek közötti esélyegyenlőségről, de az mindenkinek fáj, ha őt éri hátrányos megkülönböztetés, igazságtalanság, vagy éppen csak figyelmetlenség. Az emberi jogokat úgy tűnik, nem csak kivívni volt nehéz a történelem során, de a papírra lefektetett elveket nap mint nap meg kell védeni a gyakorlatban. Ehhez megfelelő törvények és programok kellenek, de szükséges a tudatos, modern állampolgár is, aki felelősen tekint elesettebb társaira és kiáll mellettük, értük.
Valójában sokszor az sem elég, ha mindenkit egyenlően sikerül kezelni. Az elesetteknek némi többlettámogatásra, egyfajta létrára van szükségük ahhoz, hogy hátrányukat leküzdjék. Számukra segítség lehet a megfelelő oktatás, egy pozitívan megkülönböztető törvény, a másik ember önkéntes segítsége, vagy egy kis figyelmesség is.
Vannak, akik csak élvezik a kapott esélyeket, észre sem veszik mások problémáit, többen viszont valóban aktívan fellépnek embertársaikért és önmagukért, még akkor is, ha az bátorságot kíván.
És te, modern budapesti? Valóban AKTÍVAN járod a várost? Érzékenyen reagálsz, ha igazságtalanságot tapasztalsz, vagy elfordítod a fejedet?

Szintén zenész

Azért, hogy Budapest élhetőbb, kellemesebb, mindenki számára lehetőségeket nyújtó város lehessen, Budapest – több, mint esély címmel elkészült a város esélyegyenlőségi programja, ami irányadó dokumentum Magyarország számára is.
Vannak, akik csak élvezik a kapott esélyeket, észre sem veszik mások problémáit, többen viszont valóban aktívan fellépnek embertársaikért és önmagukért, még akkor is, ha az bátorságot kíván.
És te, modern budapesti? Valóban AKTÍVAN járod a várost? Érzékenyen reagálsz, ha igazságtalanságot tapasztalsz, vagy elfordítod a fejedet?

Az Egymásra lépni tilos! kampányban tehát nem konkrétan az kell a városnak, hogy LEGYÉL TE IS AKTIVISTA, de szinte... Mert a törvények betartása mellett a társadalmi igazságosság érvényesüléséhez szükség van az emberségre, az emberre, ránk.

Vezesd át magadat is!